Laatste update: 03-10-2018

Welkom op de groep 3b site!

Leerkracht; juf Lia en op de bapowoensdag juf JoŽlle

Mijn mailadres is:  l.vandiermen@aloysius-school.nl

De herfst is begonnen. Om dit in te luiden hebben we appelmoes gemaakt. De kinderen mochten in de koffiekamer allemaal appels schillen en in stukjes snijden. Eerst door de helft, dan heb je er twee. Daarna nog eens door de helft dan heb je 4 kwarten. Klokhuis eruit en schillen maar. Wat een beleving voor sommigen om een mes te hanteren ( thuis mag ik niet met een mes!). Ik heb geen pleister hoeven plakken. Wat waren ze apetrots dat ze konden snijden. De appelmoes lukte goed en iedereen smulde heerlijk van de appelmoes.

Kinderboekenweek
Deze gaat over vriendschap. We hebben het de komende 2 weken veel over vriendschap. Wat houdt dit in en hoe krijg je vrienden.
Op woensdag 10 oktober hebben we een boekenmarkt. Daar kunnen de kinderen hun boeken verkopen of zelf kopen. Geef uw kind boeken/ geld mee.
We sluiten de kinderboekenweek af met een gezamenlijke weeksluiting.

Speelgoeddag
Deze is op donderdag 18 oktober.

Gymtijden
Vanaf woensdag 10 oktober krijgen de kinderen gymles van stagiaires van de gymopleiding. Ik of JoŽlle zijn daarbij aanwezig. Hierdoor vervallen de gymlessen op donderdag. Wel zal in de maand november op de donderdagen judo zijn. In deze maand gymmen de kinderen 2x per week.

Jassen ophangen
Nieuw jaargetijde, nieuwe jas! Maar bij veel jassen zit geen lusje en dus vallen de jassen op de grond. Jassen worden vies, schuiven door de gang waardoor op de jassen gelopen wordt. Misschien een tip om te zorgen voor een lusje in de jas.

Rapporten meegeven
Nog niet alle rapporten zijn terug op school. Geeft u deze weer mee?

We werken met de methode Veilig leren lezen.

De startkern is gedurende 2 weken. De kinderen maken kennis met symbolen zodat ze weten wat ze moeten doen tijdens een leesles. In deze 2 weken wordt er gekeken naar het niveau van elk kind. Vanaf kern 1 is het niveau waarin ze gaan werken voor elk kind aangepast.
In de startkern maken de kinderen kennis met opa. Zodra opa zijn vertelselpet opzet komen er fantastiche verhalen in zijn hoofd. Deze worden bij elke kern als startpunt voorgelezen dmv een prentenboek.
De kinderen leren bij elke kern letters.
Tevens worden deze letters ook als schrijfletter aangeboden.
start kern i m k s
kern 1      p aa r e v
kern 2      n t ee b oo
kern 3      d oe h ij z

Vanaf donderdag 4 oktober starten we kern 3

Voorstelling in gymzaal
Op dinsdag 6 november worden we getrakteerd op een try-out voorstelling in de gymzaal. Waar het over gaat is voor ons nog een verrassing.

Weeksluiting
Vrijdag 9 november hebben we onze klassen weeksluiting samen met groep 3A. U bent van harte welkom vanaf 11.15 uur. Bij deze weeksluiting zullen veel kinderen dokter zijn. Als uw kind dus met de opmerking thuis komt dat hij/ zij dokterskleren nodig heeft dan weet u nu waarom.

Rekenen
We werken met de methode Reken zeker. Daarin is voor groep 3 het belangrijkste  dat ze leren automatiseren van optel en aftelsommen t/m 20.

Voordat we starten met het werkschrift doen we altijd 15 minuten automatiseringsoefeningen. Daar hebben we 3 vormen voor;
* We staan in de kring. Ik zeg een som en gooi de bal naar een leerling toe die het antwoord geeft. Iedereen moet al van te voren hebben nagedacht want de bal kan ook naar iedereen worden toe gegooid.
* Op mijn tafel staat een mok met stokjes. Op elk stokje staat de naam van een kind. Ik noem een som en iedereen denkt na. Ik trek een stokje met naam en het kind noemt het antwoord op.
* Op hun wisbordje zetten ze het juiste antwoord neer en houden het omhoog zodat ik kan zien of ze goed hebben beantwoord.
Zo is elk kind betrokken bij het automatiseren van sommen. Het is afwisselend en kinderen vinden het erg leuk om te doen.

Agenda:
wo   3 okt   start kinderboekenweek
do  18 okt   weeksluiting kinderboekenweek (zonder ouders)
do  18 okt   speelgoedochtend
vr   19 okt   studiedag